Sunday, April 29, 2012

 Kodėl chameleonas keičia spalvą?


Chameleonas turi kelis ląstelių sluoksnius po permatoma oda. Jos vadinamos chromatoforais („chromatos" - spalva, „Phoros" - nešantis). Šios ląstelės turi savyje pigmento ir lemia organų ar organizmo dangos spalvą. Dėka šių ląstelių, chameleonas ir sugeba keisti odos spalvas.
Neteisingai manoma, kad chameleonas keičia spalvas norėdamas prisiderinti prie supančios aplinkos ar užsimaskuoti. Tai netiesa. Spalvų pasikeitimą lemia šviesa, temperatūra ir gyvūno emocijos (pyktis, susijaudinimas, baimė, ramybė ir t.t.). Ši savybė keisti spalvas pasireiškia nuo 5-6 mėnesio amžiaus. Chameleonas dažniausiai būna žalios, geltonos, rudos ir pilkos spalvos.
Chromatoforai yra skirtinguose odos sluoksniuose. Odos spalva pasikeičia dėl šių ląstelių padidėjimo ar sumažėjimo. Giliausiai yra ląstelės, savyje turinčios rudo-juodo pigmento melanino. Kai chameleonas susierzinęs, įsitempęs ir blogos nuotaikos, melaninas pereina į viršutinius odos sluoksnius, ir chameleonas tampa tamsiai rudas ar juodas, kartais dryžuotas ar taškuotas. Kai chameleonas yra ramybės būsenoje, melaninas ir lieka giliuose sluoksniuose, tada išsiplėtę būna kitų spalvų ląstelės ir pastebimi kitų spalvų pigmentai. Chameleonas tampa žalias, melsvas ar gelsvas.
Chameleonas pats negali nuspręsti ar panorėjęs sugalvoti pasikeisti spalvą. Tai vyksta automatiškai dėl hormonų ir nervinės sistemos veiklos.

No comments: