Saturday, June 16, 2012

                                                                 

                                   Kilnusis erelis                                   

Išvaizda, kūno išmatavimai, svoris, amžius

Kilnieji ereliai vieni didžiausių tarp tikrųjų erelių (lot. Aquila) genties, o Lietuvoje tarp plėšriųjų paukščių savo dydžiu prilygsta jūriniam ereliui (kilniojo erelio ilgesnis kūnas, bet labai nežymiai mažesnis svoris). Jūrinių erelių pateles ir patinai žymiai skiriasi dydžiu ir svoriu. Pateles gali užaugti iki 90-100 cm, o patinėliai vidutiniškai 10 cm mažesni. Sparnų tarpugalis patinėlių nuo 190-210 cm, kada patelių yra 200-230 cm. Patineliai sveria nuo 2.8 kg iki 4.6 kg, pateles 3.8 kg - 6.7 kg. Uodega 34-42 cm. Visa viršutinė kūno dalis juodai ruda, tik galva palša. Apatinė kūno pusė šviesesnė. Kojos, kaip ir visų erelių, iki pirštų plunksnuotosSnapas juodas. Jaunikliai tamsesni už suaugusius. Pasižymi aštriu regėjimu, leidžiančiu iš kelių šimtų metrų įžiūrėti smulkius gyvūnus ant žemės.
Išgyvena apie 20 metų, bet Šveicarijoje buvo užtiktas paukštis išgyvenęs 26 metus, Švedijoje net 32 metus. Nepatikimais šaltiniais yra teigiama apie nelaisvėje išgyvenusi iki 40 metų.

[taisyti]Paplitimas ir gyvenamos vietovės

Paplitę EuropojeŠiaurės Amerikoje iki šiaurinės MeksikosArtimuosiuose rytuose ir Azijoje iki pat Didžiojo vandenyno rytinių jo pakrančių, Šiaurės Afrikoje. Vidurio Europoje daugiausiai aptinkami perintys paukščiai Alpėse, ir KarpatuoseŠiaurės Europoje dažniau sutinkami perintysŠkotijojeSkandinavijoje, šiaurinėje ir centrinėje RusijojeBaltarusijojeEstijoje (peri apie 40-50 porų), rečiau Latvijoje, kurioje kaip manoma gyvena daugiau kaip 10 porų. Į Lietuvą užklysta traukimo metu bei žiemą, bet oficialiai perinčių porų Lietuvoje dar neaptikta, nors jiems veistis Lietuvos sąlygos panašios kaip ir Latvijoje, Baltarusijoje, kuriose kaip žinia poruojasi. Kilnieji ereliai gyvena daugiausia kalnuose, didelių upių slėniuose ir miškų pakraščiuose. Lizdams sukti pasirenka sunkiai prieinamas uolingas, skardingas vietoves, nors lygumų ir miškingose vietovėse (kaip ir Lietuvoje) lizdus sukasi medžiuose.

Įrašytas į Lietuvos raudonosios knygos 1(E) kategoriją. Reguliariai stebimas per migracijas, žiemoja retai. Lietuvoje peri atsitiktinai.